“Ako na nečemu dugo i uporno radiš to će se na kraju i desiti” – Sonja Drljević

Saopštenje Mreže žena protiv nasilja povodom ubistva žene u Grockoj

Sa tugom i ogorčenjem reagujemo na vest o ubistvu dvadesetogodišnje žene u Grockoj, koju je života lišio njen partner, po profesiji policajac, koji je nakon toga izvršio samoubistvo.

Ogorčenje i tuga proizlaze iz činjenica da je ubijena još jedna žena i da to ubistvo, nažalost, neće ništa značajno promeniti u odnosu države i društva prema femicidu. Ogorčenje i zebnju izaziva činjenica da je počinilac zločina bio zaposlen u instituciji koja bi žrtvama nasilja trebalo prva da pruži zaštitu.

Ljutnju i razočaranje izaziva činjenica da su tablidi, objavljući detalje iz privatnog života žrtve i ubice, i ovaj zločin iskoristili za skupljanje „klikova“ i povećanje čitanosti.

Ako objave da je žrtva nedavno napustila ubicu, time su je indirektno optužili da je izazvala zločin i ujedno uplašili sve druge žene koje trpe nasilje i žele da iz toga izađu. Ovaj podatak ima svrhu samo ako uz to medij upozori žrtve nasilja i institucije koje bi trebalo da ih zaštite – da je to upravo momenat kada su nasilnici najopasniji i kada treba preduzeti sve mere opreza.

Ako već objavljuju pikanterije iz privatnog života, onda bi urednici i novinari trebalo da umeju da iz toga uobliče korisne poruke i pouke za javnost. Bez toga, novinarstvo je „lešinarenje“. Tako su objavili da se pre ubistva žene u Grockoj zbio događaj koji je mogao biti najava zločina, ali nisu apelovali da se takvi slučajevi prijave institucijama i da bi okruženje žrtve trebalo da najozbiljnije shvati takve „najave“.

Još jednom pozivamo državu da uspostavi monitoring i analizu femicida u Srbiji. Prema našoj evidenciji, prošle godine je ubijeno 27 žena, što je čak 35% više nego 2021. Apelujemo na državu da u saradnji sa nevladinimn sektorom analizira slabe tačke u sistemu zbog kojih Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ne daje željene efekte.

Mreža Žena Proziv Nasilja

zene.protiv.nasilja@gmail.com

www.zeneprotivnasilja.net

 

13.02.2023.

Ostavite odgovor