“Ako na nečemu dugo i uporno radiš to će se na kraju i desiti” – Sonja Drljević

Priznanje za poseban doprinos zapošljavanju osoba sa invaliditetom u 2021. godini

U utorak 14. decembra održana je dodela priznanja i zahvalnica poslodavcima i lokalnim samoupravama koje su dale najveći doprinos u oblasti politike zapošljavanja u 2021. godini. Ženski centar Užice dobitnik je priznanja za poseban doprinos zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Na svečanosti povodom obeležavanja 100 godina postojanja i razvoja Nacionalne službe za zapošljavanje, pored dodele priznanja i zahvalnica prikazan je i dokumentarni film o toj službi. 

Dogadjaju su prisustvovali i prisutnima se obratili Zoran Martinovic – direktor Nacionalne službe za zapošljavanje i Darija Kisić Tepavčević – ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Žene koje imaju mentalnu, intelektualnu ili fizičku smetnju pripadaju kategoriji koja je nekonkurentna na tržištu rada, pa samim tim u redovnim tržišnim okolnostima veoma teško dolaze do zaposlenja. Merama aktivne politike zapošljavanja koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje pružena je posebna prilika osobama sa invaliditetom. Neinformisanost, predrasude i stigmatizacija od strane poslodavaca decenijama unazad onemogućavaju socijalnu inkluziju osoba sa invaliditetom.

Javni radovi za osobe sa invaliditetom predstavljaju jednu od mera aktivne politike zapošljavanja teže zapošljivih osoba, koja se na području grada Užica realizuju od 2011. godine. 

Ženski centar Užice godinama unazad koristi ovaj program kako bi unapredio položaj i poboljšao kvalitet života žena sa invaliditetom. Četire žene sa invaliditetom ostvarile su pravo na invalidsku penziju radeći u Ženskom centru Užice, kroz program javnih radova. Samo tokom ove godine četiri žene dobile su stalno zaposlenje, a time je omogućena održivost i razvoj programa prikupljanja i reciklaže tekstila – Retex.

Žene sa invaliditetom pokazuju izuzetnu posvećenost i entuzijazam u svom radu, upravo zbog toga što se najčešće radi o prvoj prilici za uključivanje u radni proces i stvaranje. Ovakvo priznanje je značajan dokaz da radimo ispravnu stvar za lokalnu zajednicu u kojoj delujemo i da godinama unazad uspešno odgovaramo na potrebe žena za čiji se kvalitetniji život zalažemo.

Ostavite odgovor