“Ako na nečemu dugo i uporno radiš to će se na kraju i desiti” – Sonja Drljević

ONLINE podrška žrtvama porodičnog i partnerskog nasilja

Kroz projekat “Nulta tolerancija na porodično nasilje”, koji je finansijski podržalo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ženski centar Užice je proširio svoju uslugu za žrtve porodičnog i partnerskog nasilja.

Pored SOS telefona 0800 333 445, koji je dostupan svakog radnog dana od 08 do 20h, dostupni smo i za online konsultacije.
 
Viber na broj 061 66 44 724
Facebook Messenger
E-mail uzicesostelefon@gmail.com

 
Tokom pandemijske krize COVID -19 pogoršan je položaj žena žrtava porodičnog i partnerskog nasilja. Situacija sa pandemijom je dodatno otežala ženama napuštanje nasilnog partnera i izlazak iz nasilja. Smanjenje socijalnih kontakata i samoizolacija omogućili su nasilnicima da pojačano kontrolišu i zlostavljaju žrtve i onemogućili žrtvama da stupe u kontakt sa pružateljkama usluga za podršku i institucijama. Iskustvo u pružanju podrške žrtvama ukazalo je na potrebu da pomoć i podrška budu lako dostupne usluge putem online poruka – Viber, Messenger, E-mail.
Konsultacije kroz razmenu poruka za cilj imaju: ohrabrivanje i osnaživanje žena kako bi bile sposobne da samostalno donose odluke o izlasku iz nasilja, kao i da preuzimaju kontrolu nad svojim životom, zatim nformisanje o dostupnim oblicima socijalne podrške i zakonskim pravima i procedurama za zaštitu od porodičnog i partnerskog nasilja i upućivanje na nadležne državne organe i ustanove. Takođe žrtve mogu zakazati i ONLINE individalne razgovore.

Ostavite odgovor