“Ako na nečemu dugo i uporno radiš to će se na kraju i desiti” – Sonja Drljević

Obeležavanje 16 dana aktivizma

I ove godine Ženski centar Užice učestvovao je u obeležavanju globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama”. Ova kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja prema ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Pored pomenutih ova kampanja obuhvata još nekoliko važnih međunarodnih datuma koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

Kampanju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta.

Svake godine u ovom peridu održavale smo ulične akcije, a ove godine u saradnji sa lokalnim seoskim udrženjima žena održale smo pet i to:

Hvala svima koji su imali vremena da sa nama popričaju o borbi protiv nasilja nad ženama i učestvuju u obeležavaju 16 dana aktivizma.

Uličnim akcijama želele smo da pružimo podršku ženama koje trpe nasilje da se ohrabre i prijave nasilnika, ali i da ukažemo celom društvu da ne postoji opravdanje za nasilje. Takođe pozvale smo institucije da odgovorno deluju i pruže zaštitu žrtvama porodičnog i partnerskog nasilja.

Veoma je važno što ove ulične akcije organizujemo sa seoskim ženama koje su po prvi put osnažene da sa nama stoje na ulici kada je tema nasilja u pitanju. Imali smo brojne radionice i događaje, ali taj trenutak kada treba javno da izađete i svojim telom svedočite o nekom svom stavu je mnogo drugačiji od svega drugog u aktivizmu.  Žene su nam rekle da je udruživanje način da poprave svoj položaj i ekonomski, ali i ovaj koji se tiče nasilja, jer su one, pogotovo žene koje žive u duboko ruralnim naseljima izolovane i od informacije i od socijalne podrške i za njih je udruživanje od velikog značaja – rekla je predsednica „Ženski centar Užice“ Radmila Gujaničić.

Hvala svim ženama koje su bile sa nama na uličnim akcijama i svim građanima i građankama koji su imali vremena da sa nama popričaju o borbi protiv nasilja nad ženama i učestvuju u obeležavaju 16 dana aktivizma.

Ostavite odgovor