“Ako na nečemu dugo i uporno radiš to će se na kraju i desiti” – Sonja Drljević

Nacionalni forum za Zelene Ideje

U okviru programa “Balkanske Zelene ideje”, u Beogradu je 08. juna održan Nacionalni forum za Zelene ideje 2021. Na naše veliko zadovoljstvo, jedan od ovogodišnjih pobednika je i Ženski centar Užice, za program prikupljanja i reciklaže teksila – Retex. Pored Ženskog centra Užice, ovu nagradu su osvojili i New pen-eco friendly pencils i Aplikacija Pruži korak.

Na forumu je predstavljeno deset ideja iz Srbije, a kao rezultat prezentovanih ideja odabrani učesnici osvojili su donaciju u iznosu od 5 000$. Osim novčane nagrade, stekli su i pravo učešća na regionalnom takmičenju za Zelene ideje Balkana, gde se nastavlja takmičenje za dodatna sredstva (Albanija, BiH, Grčka, Crna Gora, Srbija, Severna Makedonija, Kosovo).

Programska menadžerka, Marina Tucović, predstavila je program RETEX kao naš odgovor na potrebe zajednice u kojoj živimo i potrebe žena za čiji se bolji i kvalitetniji život zalažemo. Istaknuto je da naš program doprinosi sprovodjenju Agende 2030 na lokalnom nivou, razvijajući inovativni model zbrinjavanja tekstilnog otpada na principima cirkularne i solidarne ekonomije. Posebno je naglašeno da tim Retex-a čine žene sa invaliditetom, žene žrtve porodičnog nasilja i samohrane majke.

Program Balkanske Zelene ideje podržava razvoj lokalnih i malih zalenih ideja na Balkanu. Cilj je da se stimulišu i podstaknu inovacije uz angažovanje lokalnih zajednica, kako bi se doprinelo izgradnji mirnog, konkurentnog i prosperitetnog Balkana. Izvršna direktorka Trag Fondacije Biljana Dakić Djordjević proglasila je ovogodišnje pobednike i dodelila zaslužene nagrade.

Ostavite odgovor