“Ako na nečemu dugo i uporno radiš to će se na kraju i desiti” – Sonja Drljević

Javni poziv

ŽEKO i Fondacija Sonje Drljević raspisuju javni poziv za upis prve generacije polaznica samoobrazovnog kursa „Kako da (p)ostanemo organizovane i udružene”. Reč je o obuci koja obezbeđuje učenje, proveru znanja i mentorski rad sa svakom polaznicom na daljinu, preko platforme na sajtu Fondacije Sonje Drljević.

O čemu se radi? Da bismo se udružile i organizovale s ciljem da poboljšamo svakodnevni život žena u našim zajednicama i u našoj sredini, potrebno je da znamo šta su i kako radile generacije žena pre nas koje su u tome uspele. Samoobrazovni kurs „Kako da (p)ostanemo organizovane i udružene?” obezbeđuje uvide i primenjena znanja iz te istorije, što će ti pomoći da se uključiš u ženski aktivizam ili da postaneš organizatorka promena u svom okruženju.

Cilj? Cilj je da devojke i mlade žene iz manjih gradova i ruralnih područja savladaju ideje, pojmove i rečnik kojima se ženske organizacije i feminističke aktivistkinje koriste kako bi mogle ravnopravno da učestvuju i odlučuju o aktivističkim inicijativama. Takođe, samoobrazovni kurs „Kako da (p)ostanemo organizovane i udružene?” nudi i praktična znanja kao što su podizanje samopouzdanja za javni nastup, pisanje projekata ili pokretanje neke društvene inicijative. Cilj ovog kursa je da ohrabri, osposobi i podrži devojke i mlade žene izvan velikih gradova i univerzitetskih centara da se udružuju, organizuju i preuzimaju vodeće uloge u ženskim organizacija i aktivizmu.

Ko može da se prijavi?

  • Ako imaš SSS ili VSS
  • Imaš između 18 i 35 godina
  • Ne živiš na teritoriji Beograda ili Novog Sada

A ŽELELA BI DA

  • Radiš ili si već zaposlena u nekom udruženju građana
  • Pokreneš neku aktivističku inicijativu namenjenu ženama
  • Ili jednostavno želiš da učiš o istoriji žena i o feminizmu, ali nemaš pristup akademskim institucijama ili nisi završila fakultet društveno-humanističkog usmerenja

 

                                        S NESTRPLJENJEM OČEKUJEMO TVOJU PRIJAVU!

Šta nudimo? Samoobrazovni kurs koji će ti na prijemčiv i razumljiv način približiti šta je to feminizam, čemu služi i kako iskustva i uvidi žena iz prošlosti mogu da koriste tebi i ženama u zajednici u kojoj živiš ili ženama u kolektivu u kome radiš. Takođe, omogući ćemo ti da naučiš kako da se pripremiš za javni nastup, napišeš projekat ili pokreneš svoju inicijativu. Materijal za učenje obuhvata video ili audio snimke, power point prezentaciju, kratke tekstove i preporuke za čitanje i u potpunosti je dostupan online.

Takođe, provera znanja se odvija online tako da su tvoji odgovori vidljivi samo tebi. Kada uspešno savladaš 70% programa, moći ćeš sama da dobiješ sertifikat. Za sve to vreme ima ćeš i mentorske konsultacije čiji je cilj da razreše tvoje nedoumice i da te ohrabre da istraješ u onome što ti se čini teškim ili nedostupnim.

Ko smo mi? Mi smo saradnice i drugarice Sonje Drljević, mostograditeljke i feministkinje koja je ceo svoj život posvetila borbi za oslobođenje žena. Ona se takođe bavila ženskim organizovanjem i podrškom ženama na selu i u ruralnim sredinama. Zadužila nas je svojom posvećenošću, snagom i entuzijazmom. Zbog toga mislimo da je najbolji način da sačuvamo uspomenu na nju i sećanje na njen jedinstveni doprinos tako što ćemo osnažiti mlade žene izvan velikih gradova i univerzitetskih centara da, bez obzira na to da li imaju fakultet i da li žive u podsticajnom okruženju, učestvuju u ženskom pokretu. Potrebno je samo da imaš želju i volju da svoje okruženje i svet učiniš boljim mestom za žene.

Ukoliko želiš da se prijaviš – potrebno je da popuniš online upitnik. S obzirom na to da je reč o pilot-projektu koji pokrećemo prvi put, potrebno je da ograničimo broj učesnica. Zato ćemo u prvu generaciju upisati 20 polaznica.

Ostavite odgovor