“Ako na nečemu dugo i uporno radiš to će se na kraju i desiti” – Sonja Drljević

16 dana aktivizma

Povodom Kampanje 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama ove godine Ženski centar Užice sproveo je niz aktivnost:

  1. novembra u 18h, u saradnji sa Narodnom bibliotekom u Užicu organizovana je promocija knjige “Emocije menjaju rad mozga”. Autorka knjige Lepa Mlađenović istakla je da je povod za pisanje ove knjige bilo totalno nepoverenje u svedočanstva žena koje su preživele nasilje i želja da pokaže da je iskustvo žene koja je doživela silovanje naučno potvrđeno snimcima magnetne rezonance mozga. Naime, neurobiologija traume silovanja nam je dala naučnu potvrdu o tome kako mozak reaguje u situacijama silovanja. Dakle, sve ono što su feministkinje znale – pre svega da se najveći broj žena u situaciji opasnosti od silovanja ukoče – u psihologiji se to kaže: emotivno i telesno “zamrznu”, postanu nepokrente i nepomične – sada je i naučno znanje neurobiologije traume. Naučno je pokazano, magnetnom rezonancom mozga, da je “ukočenost” najčešći mehanizam preživljavanja žena u opasnim situacijama, pogotovu kad imaju strah od silovanja. U situacijama opasnosti mozak deluje automatski kako bi se prilagodio na nove nasilne okolnosti – tada ne možemo niti da pobegnemo niti da se suprostavimo. Mnoge žene kažu Nisam mogla ni reč da izustim, Smrzla sam se totalno, Kao da mi je sva snaga oduzeta u trenutku, Ukočila sam se od straha… To znači da pretpostavke da žene moraju da se u situaciji silovanja aktivno brane, kako nalaže Krivični zakon, i kako pretpostavljaju institucije kao centri za socijalni rad, psiholozi i psihijatri – je totalno pogrešna pretpostavka. Pored autorke, o knizi je govorila i recezentkinja Ljerka Ćurčin Mezga.
  2. novembra u 13h organizovana je ulična akcija i performans “Ženska groblja” na Trgu partizana, u izvođenju aktivistkinja Centra za devojke iz Niša, uz učešće aktivistkinja Ženskog centra Užice. Performans je posvećen ubijenim ženama u kontekstu porodičnog nasilja i njegov cilj je da predstavi posledice femicida kao najradiklanijeg čina nasilja nad ženama i podstakne nadležne institucije i državu da preduzme sve mere zaštite i podrške kako bi se smanjilo ubijanje žena. Tokom ulične akcije aktivistkinje su delile informativne materijale i sa sugrađanima razgovarale o temi nasilja nad ženama.
  3. novembra u 18h u Narodnoj biblioteci organizovana je promocija knjige “Izvinjenje” Eve Ensler. Eve Ensler je amerićka spisateljica, dramaturškinja, pesnikinja, scenaristkinja feministkinja, aktivistkinja. Časopis Njusvik (Newsweek) proglasio je jednom od 150 žena koje su promenile svet. U svojoj knjizi “Izvinjenje” Ispričala nam je hrabro i iskreno svoju bolnu životnu priču o iskustvu seksualnog zlostavljana koje je doživela od osobe kojoj je najviše verovala i volela, od strane svog oca. Životna trauma vodila ju je u razne životne faze lutanja i traženja sebe i USPELA je – stvorila je novi život kroz aktivizam, feminizam, pisanje, pokret i podršku ženama širom sveta. I poklonila je sebi i nama svima IZVINJENJE, lekovito za svaku žrtvu nasilja, ali i osvešćujuće za sve nasilnke – da razumeju posledice svog zločina, pokaju se i kažu Izvini. Eve to nije dobila od svog oca, ali je to sama sebi darovala, kao važan čin konačnog isceljenja. O knjizi su govorile Lepa Mlađenović i Ljerka Ćurčin Mezga.

U Medicinskoj školi Užice organizovane su radionice sa učenicima na temu porodičnog i partnerskog nasilja. Saradnja sa Medicinskom školom traje već sedam godina na obostrano zadovoljstvo. Učenici ove škole su vrlo zainteresovani za navedene teme i aktivno učestvuju u svim radionicama.

 

                       

Ostavite odgovor